Amikor a változás elé ér az ember, szinte kivétel nélkül jön egy „de”, egy „ha”, egy „és”. Ám amint kimondtad ezeket a szavakat, meg is halt minden benned, ami a változást akarta volna.

Például, ha azt mondanám egy párkapcsolati problémákkal küzdő hölgynek, hogy kezdjen el változtatni az ismerkedési szokásain, akkor máris ott van a válasz: „De én úgy is mindig ilyen férfiakkal találkozom”, vagy „áá, de velem ez biztosan nem fog megtörténni”.

Ez az, amit az elme nem képes megérteni, hiszen az ember általában a „hiszem, ha látom” alapján él. De képzeld el azt, hogy a pszichológia nagyon jól megrendezett kísérletek között bebizonyította azt már az elmúlt században, hogy valójában az emberi gondolkodás úgy működik, hogy csak azt látja, amit elhisz. Ez egy tudományos tény.

Ilyenek vagyunk, hogy csak azt tapasztaljuk magunk körül, amit elhiszünk a világról. Ezt már gondoltam ismerted, hiszen minden vonzás-törvényes dolog erre épül. Vizsgáljuk meg egy másik szempontból: azért nem történik lényegi változás körülötted a világban, mert valójában azt hiszed, hogy teszel valamit, de valójában csak eltereled magad a valódi változástól, a valódi cselekvéstől!

A tettnek egy álcáját, egy elterelését szeretjük használni. Újabb telefont veszel, hogy még újabb dolgokkal üsd el az idődet. Újabb tanfolyamba kezdesz, újabb könyveket olvasol el. A munkádban újabb feladatok jönnek, újabb párkapcsolatokkal találkozol. Újabb érdekességek jönnek az életedbe, újabb helyen fejted ki véleményedet, még több mindent lájkolsz. De ha megnézed, valójában, igazában a mélyben semmi sem változik. Egyfajta értelmetlen, végtelen ciklusban élsz, ahol mindig minden ugyanolyan körülötted, illetve a lényegét tekintve nem változik.

Mert nem tudod, hogy mit kéne tenni – és akkor megint itt van egy „mert”, ami meggátol a változásban. Mit értek itt változás alatt?

Vizsgáld meg, mi az, ami számodra igazán fontos. Mi az, ami lendülettel, vággyal tölt el? S vajon megtettél mindent ennek az érdekében? A kifogásaid – ne haragudj – nem érdekelnek. Most vagy szeretnél előre lépni, vagy maradhatsz ott, ahol vagy, de hagyjuk a kifogásokat.

Azon múlik, hogy valóban az életed része-e? Tényleg megteszel mindent azokért a dolgokért, amelyek fontosak számodra? Vagy csak a látszatát szeretnéd fenntartani ennek?

Vagy – és ez a legfontosabb – elfogadd, hogy nem vagy rá most éppen képes, hiába is szeretnéd. Hiszen, ha évek óta próbálsz ezt vagy azt csinálni, de nem megy, pedig érzed, hogy kéne… akkor hagyd már abba a próbálkozást. Fogadd el, hogy nem csinálod, akármilyen csodás érveid vannak. Inkább ne találj ki több kifogást, csak ne csináld. Fogadd el, hogy nem. És kész.

Tedd meg azt, ami valóban fontos és meg is tudod tenni – és ez természetes lesz számodra. Ne másokat másolj, mert az ami másnak jó, valószínűleg neked nem, vagy legalább is nem úgy. És ezért teremtesz magadnak rengeteg elterelést, küzdelmet és önvádat, mert látod, hogy mások mit tesznek és milyen boldognak látszanak, neked pedig nem megy. Inkább csináld azt, ami neked megy. Magadért. És ha ott van a „de” vagy a „ha” és az „és akkor”, egyszerűen mondd ki a négy ősi tibeti mantrák egyikét (lásd a Négy ősi mantra a gyakorlatban című ingyenesen hallgatható videómat), és csináld. Vagy ne csináld.

Mert ha valami az életed része, akkor azt nem kell megvédened, arról nem kell meggyőznöd a másikat. Ideje cselekedned: MAGADÉRT. Ami számodra fontos, azt tedd az életed részévé.

Ne azzal foglalkozz, hogy ez mennyire látszik rajtad, mennyire tudsz róla beszélni.