Kedves Olvasó Barátom!

Régen jelentkeztem hosszabb írással, tudom. Akár évek óta követed írásaimat, akár csak nemrég találkoztunk, nem számít. Ami elmúlt, elmúlt. Most újra heti, kétheti rendszerességgel jelentkezem majd. Néhány apróságot csak a facebook oldalalom tudok majd közzétenni, ha esetleg érdekel, keresd fel azt is:

https://www.facebook.com/kissbalazskuno1?ref=hl

Most szeretnék egy fontos – hosszabb átfutású – üzenetről írni számodra, amelynek középpontja a Hit. A Szaturnusz égi útja során, tavaly a nyilas jegyébe lépett, amely néhány korábbi cikkemben említett fontos mondanivaló mellett arról is szól globálisan, hogy mihez kezdesz Te, és mihez kezd általában az emberiség a Hittel. (Emlékezz: a bolygók nem hatnak, pusztán megjelenítik kint, ami bent van!)

Idézd elő most magadban, hogy pontosan számodra miről is szól a világképed? Miben is hiszel, mondjuk azzal kapcsolatban, hogy mi lesz veled az állítólagos halálod után? Szerinted mi az élet értelme? Miért vagy itt a Földön? Mi a véleményed, mondjuk a karmáról? Mit gondolsz arról, hogy például mit kell tenned ahhoz, hogy fejlődj? Mi szerinted a megvilágosodás, a Mennyország, a tudatosság, a pokol, a halál vagy a reinkarnáció?

Ezekről mind-mind van egy elképzelés benned, amit feltehetően tanultál, olvastál, hallottál valahol, és lehet néhány személyes megtapasztalásod, de mondjuk ez igen kétséges az olyan dolgokkal kapcsolatban, mint a pokol vagy a megvilágosodás vagy a reinkarnáció. Kezdjünk most el kételkedni abban, hogy vajon, amit egy meditációban vagy élményben megélünk, azt csak úgy hozzuk létre magunknak az alapján, amit gondolunk, vagy „tényleg az van”? Ez persze nem biztonságos, mármint a kételkedés, hiszen ha mindent megkérdőjeleznél, akkor mi maradna neked?

Gondolatok: A HitÉs ahány ember, annyi féle erős és bebizonyított nézőpont van. Ha például a megrögzött katolikus – de egyébként számomra roppant kedves – cselló tanárnőmmel beszélgetek Istenről vagy Jézusról, annyira erősen meg van győződve arról, hogy amit tanult és hisz, az úgy van, hogy semmilyen szinten nem is kérdőjelezi meg azoknak az állításoknak az igazságát.

S amikor egy Buddhistával vagy egy Krisna hívővel beszélgetek, akár egy vegetáriánussal, teljesen meggyőzően és hitelesen tálalják, hogy az ő világképük az úgy van. És nem lehet rajta rést találni.

Honnan tudjuk akkor, hogy melyik az igazi? Gondolom az, ami szerinted úgy van… 😉 De honnan tudod biztosan, hogy az, amiben hiszel, az tényleg úgy van-e? Hiszen millió és milliárd ember van, aki teljesen biztos abban, hogy amit hisz, az tényleg úgy működik.

Mit mutat ez?

Azt, hogy valószínűleg egyik hit sem az igazi hit, hiszen mindenkinek megvan a hite. Ezt persze látjuk máson, na DE LÁTOD-E MAGADON? Arra szeretnélek most ugyanis buzdítani, hogy kérdőjelezz meg mindent magadban! Legalább is – csak hogy felkészítselek – az elkövetkező 2 és fél év nagyjából erről fog szólni: minden leomlik, megkérdőjeleződik, amiben hiszel. Ennek előszelét már érezheted természetesen.

Ez azért fontos, mert az életed problémái abból adódnak, hogy amit hiszel az életről, és amit tapasztalsz az életben, az nem egyezik. Hiszen a hited az egyfajta elvárás: elvárod, előre meghatározod, hogy hogyan kell a dolgoknak történnie. Ha pl. egy megrögzött vegetáriánust kérdezünk, akkor ő azt fogja mondani, hogy ettől érzi jobban magát, és pl. csak akkor lehet valaki megvilágosodott, ha nem eszik húst, hiszen az állatok szenvedéseit veszi magához. Ha elmegyek egy buddhista helyre, akkor azt fogom látni, hogy rengeteget meditálnak és mindenféle szertartáson vesznek részt, szatszangokon ülnek, és ezt tartják fontosnak és elengedhetetlennek a hitük gyakorlásához. Valamilyen vallási „csoporthoz” te is tartozol – akár van neve, akár nincs. Ha nincs is neve, akkor is vannak kialakított elgondolásaid arról, hogy a dolgok hogyan működnek.

S ezzel nincs semmi baj.

Ami fontos most, és amire szeretném felhívni a figyelmedet: a valláson, a hitrendszereden, hitvilágodon, az életről alkotott elképzeléseiden TÚL egy sokkal tágabb élet rejtezik!

letöltés (4)Ahogy a Szaturnusz éveken át majd a nyilas jegyét tapossa, úgy mutatja meg számodra, hogy milyen tapasztalásokra számíthatsz: a hited elkezd majd nem működni. Az a hit kezd el majd nem működni, ami nem életképes már, amit kinőttél, mint egy ruhát – s ideje levedleni. De nem arra tanít, hogy keress újabb hitet magadnak, rohanj egyikből a másikba, hiszen ezek a ruhák előre gyártott készítmények, előre meghatározott mérettel, amit valaki más hozott létre. Nem illik rád tökéletesen sosem. Valahol mindig is szűk lesz, vagy lötyögni fog.

Nem azt mondom, hogy ne higgy semmiben… hanem arra készítsd fel magad, hogy

AZT A HITRENDSZERT, AMIRŐL MOST TALÁN ELKÉPZELNI SEM TUDOD, HOGY LEVEDD, annak elhagyására is készen állj. Lehet, hogy például nincs is reinkarnáció? Nem azt értem ez alatt, hogy csak a születéstől a halálig élsz… hiszen az egy visszalépés lenne… hanem mi van, ha az életeid nem is egymás után következnek, hanem egyszerre zajlanak, egy időben? Azaz nem is azért választod most magadnak azt a párodat, akit, mert előző életedben ezt meg amazt csináltátok, hanem ÉPPEN most nem csináljátok a másik életben, és most sem teszitek…

…akkor például nincs ok és okozati hatás  – amiről minden tan tanít, amikor a karmáról beszél.

S ez csak egy példa volt a sok millió közül.

A hited zár be téged, hogy azt gondolod, az életben a dolgok így vagy úgy kell, hogy történjenek. A legapróbbtól a legátfogóbb témában, bármi. Mert mint tudjuk, azt tapasztalod, amiben hiszel.

S ha készen állsz a hitedet lebontani, akkor egy új világ nyílik ki számodra! Ha nem hiszel semmit el pont olyannak amilyen, akkor elhiszed, hogy egyszerre él a hited és hiszed, hogy mindaz nem igaz, amit elképzelsz…

…akkor vajon mit tapasztalsz?

Érdemes kipróbálni, de szeretnék egy kis segítséget adni hozzá: azt tapasztalod, hogy minden úgy van jól, ahogy van. S megtapasztalod, hogy minden tökéletesen rendben van a teremtésben. Hogy a dolgok csak átalakulnak egymásba, sosem szűnnek meg. Azt tapasztalod majd, hogy nem tudsz elveszíteni semmit sem, hiszen nem is kaptál sosem semmit.

Ez egy nagyon tág és a lét örömét magában foglaló tapasztalás. Csak bizony el kell hagyni az olyan hitet, hogy példuául egyszer meg fogsz halni. Mert mi van, ha sosem? Tudom, hogy most azt hiszed, hogy igen, de…

látod, pont erről beszéltem. 🙂

El kell tudnod hagyni magad mögött mindazt, amire eddig építkeztél. Akármennyire nagyon tutira is hiszel benne. Mert biztos, hogy nem CSAK úgy van, ahogyan hiszed, hanem biztos, hogy van másképpen is.

S aki nem hiszi, járjon utána.

Sok szeretettel,

Kiss Balázs Kunó